Saveti i česta pitanja

Kutak za profesionalce a takođe i za one koji žele naučiti više o našim tehnikama, materijalima i njihovim osobinama.

Dekorativni kamen

Proizvedeni kamen je u posebnim kalupima oblikovana smesa mlevenog prirodnog kamena i takođe prirodnog, tj. mineralnog veziva koje je nastalo mlevenjem i pečenjem posebnih vrsta kamena. Proizvedeni kamen je 100% prirodni proizvod. Kamen koji proizvodimo ima izgled, dodir, tvrdoću i trajnost pravog kamena.

Ne, to čini bitnu razliku između našeg proizvoda i proizvoda velike većine drugih firmi. Boja našeg kamena je deo strukture materijala. Ovo znači: kamen nije naknadno bojen već je vezivna masa od koje je izrađen identična spoljašnjoj boji kamena. Pigment koji se koristi pri izradi proizvedenog kamena je mineralnog porekla i praktično predstavlja mlevenu prirodnu stenu. Zbog toga je boja našeg proizvoda stabilna i nepodložna promeni bez obzira na klimatske i druge uslove i, kao takva, ostaje nepromenjena stotinama godina.

Ne, proizvedeni ili veštački kamen izrađuje se ručno, u skladu sa najboljim tradicijama manufakturne proizvodnje finog zanatstva. Njegov izgled u potpunosti zavisi od znanja, iskustva, smisla za estetiku i trenutnog nadahnuća zanatlije koji ga proizvodi.

  1. Lepši je od pravog kamena iz istog cenovnog razreda – boje i teksture proizvedene zidne kamene obloge su određene po najvišim standardima estetike i verna su kopija prave kamene teksture i boje. Zato je svaka ploča ovog kamena po lepoti ravna najlepšim i najskupljim dezenima pravog kamena – takvim koji, ako se i mogu naći na domaćem tržištu, basnoslovno koštaju.
  2. Ujednačenog je estetskog i upotrebnog kvaliteta. Kvalitet, željena boja i tekstura se postižu u kontinuitetu. Ono što vidite na slici ili u prodajnom salonu dobijate i u kutiji kamena koji ste kupili. Ovo najčešce nije slučaj sa lomljenim i klesanim kamenom, gde se kontinuitet i ujednačenost kvaliteta, iz sasvim razumljivih razloga ne može postići.
  3. 30 – 50% manja masa – Ovo je bitno ne samo tokom transporta, manipulacije i ugradnje već i kasnije tokom godina i decenija nakon ugradnje. Zbog manje težine temelji vaše kuće neće tonuti. Takođe, za razliku od pravog kamena, naš proizvod se može postavljati bez posebne pripreme fasade (u smislu ojačanja koja su nužna zbog velike težine) i naravno, može se postavljati i na objekte građene po savremenim metodama brze i lake gradnje (drveni sendvič paneli, gips…). To je i glavni razlog zašto je “rodno mesto” proizvedenog kamena Severna Amerika…
  4. Lakši je za ugradnju i u potpunosti podudaran standardima savremene gradnje. To znači: kupujete ga u kartonskim kutijama kao i sve savremene zidne obloge. Ploče su ujednačenih dimenzija i debljine. Zbog toga ih i sami možete postavljati i tako napraviti dodatnu uštedu. Otpada i ukrajanja gotovo da i nema…

Dekorativni kamen (eng. “cultured stone”) nastao je četrdesetih godina prošlog veka u severnoj Americi. Od tada do danas, zbog nesumnjivih prednosti, osvojio je preko 80% tržišta, što nedvosmisleno govori o svim njegovim prednostima u odnosu na prirodni lomljeni kamen!

Prednosti su:

  1. Lakši je i brži za montažu jer dolazi u formi lako uklapajućih pravougaonih zidnih ploča srednje veličine,
  2. Za istu klasu estetike znatno je jeftiniji, a po fizičkim karakteristikama čak nadmašuje prirodni kamen,
  3. Praktičan je jer dolazi upakovan u kvalitetne kutije gde je svaki komad od susednog brižljivo razdvojen pregradom.

Dekorativni kamen lepi se lepkom za keramičke pločice ili sličnim cementnim lepkom. Alternativno, dekorativni kamen se može, samo u enterijeru lepiti i niskoekspandirajućim poliuretanskim penama, silikonom i na druge načine. Koristite kvalitetne lepkove. Još je važnije da je lepak ispravan, tj. da nije dugo stajao na skladištu ili bio otvoren (izložen vazduhu) usled čega gubi svojstvo lepljenja. Ukoliko kamen lepite direktno na ciglu (kada zid nije malterisan i ravan) pa se zbog toga mora koristiti deblji sloj cementnog lepka, koristite armaturnu mrežicu. Pre početka ugradnje pripremite i plastične klinčiće (prodaju se najčešće zajedno sa “krstićima” – odstojnicima za ugradnju keramičkih pločica). Njihova svrha je da izjednače eventualne majušne procepe između pojedinih ploča. Mogu se videti i na gornjoj fotografiji. Najosnovniji alat za lepljenje je isti kao i za lepljenje keramičkih pločica: kanta za lepak, zupčasta hobla, vodena letva, i ugaona brusilica za sečenje kamena.

Zid mora imati homogenu i čvrstu površinsku strukturu. Ako su na zid već naneseni slojevi boja, glet masa i drugih premaza, treba ih ostrugati “do zdravog zida”. U protivnom rizikujete da se, vremenom, ovi slojevi odvoje od zida i da se na taj način kamen odlepi. U slučaju korišćenja cementnih lepkova, preporučeno je da se zid premaže akrilatno-vodenom emulzijom sa ili bez dodatka kvarcnog peska koju majstori i prodavci na stovarištima znaju kao “podloga” i “kvarcna podloga”. Sve ovo je u domenu stručnosti i procene iskusnih majstora jednako kao i odgovornost u slučaju loše postavke.

Ne zahteva naročitu pripremu.  

Alternativno, lice kamena (SAMO LICE, NIKAKO POVRŠINU LEPLJENJA) možete se prethodno premazati hidrofobnom-vodoodbojnom emulzijom (najčešći komercijalni naziv “hidrofobus”). Svrha ovog postupka je komfor pri radu. Na ovaj način prethodno zaštićen kamen postaje otporan na eventualne fleke koje mogu nastati ako ga, pri lepljenju, uprljate cementnim lepkom jer se tada lako skidaju.

Ukoliko ste se opredelili za ovaj postupak pre lepljenja, procedura je sledeća:

Izvaditi iz kutije svaku pločicu i čeonu površinu premazati tankim slojem zaštitne emulzije. Ostaviti da se premaz osuši najmanje jedan sat. Pristupiti lepljenju.

Nije obavezna i ne utiče ni na koji način na trajnost, međutim, iz razloga boljeg održavanja preporučuje se upotreba hidrofobne-vodoodbojne emulzije (najčešći komercijalni naziv je “hidrofobus”).Ukoliko to niste uradili pre lepljenja premazivanje hidrofobusom možete uraditi na kraju. Ovi premazi su proizvod najnovije tehnologije, izrađeni na bazi akrilnih i silikonsko-siloksanskih emulzija. Jeftini su, ekološki i pružaju potpunu vodoodbojnost koja znači da će se kapljice bilo koje tekućine samo sliti sa površine i da ih kamen neće ni malo upiti. Ovo je bitno u svakoj situaciji kad tekućina može da uprlja ili ošteti kamen.

VAŽNA NAPOMENA

Pre početka ugradnje otvorite sve kutije, prekontrolišite da li postoje minimalne razlike u tonu kamena (dozvoljena odstupanja u proizvodnji koja se mogu pojaviti od serije do serije) i, ukoliko ste ih zapazili, kamen, tokom lepljenja, ravnomerno trošite iz svih kutija, u svrhu ravnomernog raspoređivanja.

Boje i lakovi

Sve boje na svetu sadrže četiri komponente, svaka boja u sebi sopstvenoj proporciji. Te komponenente su: vezivo, pigmenti, punioci, rastvarači i dodaci-“začini”. 

Ako su polimerna (organska/sintetička) ona su tečna, najčešće gusto viskozna. Mineralna mogu biti i čvrste materije ali, rastvorene u vodi, opet grade gusto viskoznu konzistenciju (gašeni kreč, vodeno staklo…)

Samo im ime kaže. Služe da popune, najčešće u svrhu pojeftinjenja boje, tamo gde je ušteda na uštrb kvaliteta (perivosti i elastičnosti) moguća kao i u svakoj situaciji kad je tvrdoća i otpornost na habanje preča od elastičnosti i perivosti. Najčešću punioci su vrlo fine frakcije mlevenog krečnjačkog kamena.

… strogo govoreći može se reći i da su posebna vrsta punioca koji daju intenzivno obojenje. Dele se na razne načine a najčešće na organske i neorganske.

Začini su razni. Većina služi da zgusne ili razredi… poboljša mazivost ili reguliše “otvoreno vreme” (vreme obradivosti). Među njima su, nećete verovati, i konzervansi!

Lakovi su ekstrem. Imaju samo vezivo, rastvarače i začine, nemaju pigmente i punioce. Drugi ekstrem su tzv. poludisperzije. Sa samo 2-5% (!) veziva i preko 70% (!!!) punioca. Ostale boje su negde između.

Prema najpopularnijoj klasifikaciji postoji pet (5) klasa perivosti. 

Zidne boje najniže klase perivosti

Najmanje perive (5. klasa) su tzv. poludisperzije. Najmanje skupog veziva i najviše jeftinog punioca. Zbog toga su i najjeftinije.

Malo kvalitetnije zidne boje…

…najčešće ih zovu”disperzije” ili disperzivne boje za unutrašnju upotrebu. Prema pomenutoj klasifikaciji one su 4. (četvrta) klasa perivosti. 

Perivost počinje sa…

… 3. (trećom) klasom. Domaći poizvođači najčešće ovo forsiraju kao perive boje. Ovo na tržištu prolazi zbog cene.

Prava perivost

Prava perivost počinje sa 2. klasom. PERIVA boja, proizvod firme INOVA je proizvod ove klase. 

Super-perive boje poznatije i pod žargonskim nazivom “lateks” su najperivije zidne boje. Ovo je otud što sadže najmanje punioca i najviše veziva. Punilac je jeftin, vezivo je skupo pa su, sasvim logično, ove zidne boje najsuplje. najčešće su mat, mada postoje i polumat i sjajne. Po svojstvu perivosti jednake su lakovima i emajlima (boje za drvo i metal). 

Posebna vrsta zidnih boja. Kod nas relativna novotarija. Najčešće u klasi super perivih. Velika većina sa perlascentnim (sedefastim i sedefasto-metalik) pigmentima. Vrhunki izgled, glamur…

Dobro pitanje. Zato što se namerno nanose “nepravilno” to jest tako da se potezi nanošenja (četka, šunđer, valjak, hobla…) vide i da taj efekat namerne a nasumične nepravilnosti bude što izraženiji. Sve suprotno od “normanih” boja gde je cilj da nanos bude jednolik i da se potezi alata ne vide!

Ima. Kod običnih boja cilj je da se površina odjednom pređe i da se potom više ne dira tao da se boji da šansa da se sama razlije/izjednači, kako se potezi alata ne bi videli. Suprotno tome, kod nanošenja tehnika, boja se tokom celog perioda sušenja svo vreme “muči” i “mulja”. Efekat tehnike se, kao po pravilu, dobija pri samom kraju perioda sušenja!

Vodorazredivi emajli (boje za drvo i metal) ne smrde i nemaju štetna isparenja, tj. ne sadrže isparljive organske rastvarače.

Nanošenje četkom i valjkom je lako moguće. Za nanošenje vazdušnom prskalicom (“kompresor”) su problematične jer, ukoliko ih aplikator razredi dovoljno da ih vazdušni mlaz lako rasprši u formu finog aerosola tada je vode za sušenje već previše. Voda je malo isparljiva i čini boju tečnijom pa stoga ona sporo suši i lako “procuri”….Ovaj problem ne postoji sa bojama koje se razređuju lako isparljivim (na žalost smrdljivim i štetnim) organskim rastvaračima jer isti, još dok lete kroz vazduh raspršeni u fini aerosol, isparavaju dok boja, sasvim fino, lepi za podlogu.

Postoji. Prema našem najboljem saznanju samo naš. Ponosni proizvod firme INOVA.

Nešto kao “3D dekorativne tehnike”. Nanose se dekoraterskom hoblom/gletericom. Naravno, kao i sve “tehnike”, tako da majstor izaziva namerne nasumične nepravilnosti. To i tako je “cool”… 

Imena su im uglavnom italijanska. To je zato jer im je domovina Italija. 

Dekorativna akrilna pasta. Nanosi se tanko i sjajno se upeglava. Mahom majstori od nje prave ono što je kod nas poznato kao klasičan špatulat. Neki naši poznati proizvođači su svojevremeno napravili zabunu na tržištu nazvavši svoj proizvod “Marmorino” dok se u stvarnosti i po italijanskoj nomenklaturi on mora zvati “Stuco”. Ta zabuna traje do današnjih dana…

Fini dekrativi akrilni malter. Neki ga zovu i fini travertino jer je pogodan za izvlačenje delikatnijuh (manje reljefnih) struktura-imitacija prirodnog travertin kamena. Ipak, sa ovim materijalom se može izvesti puno toga više. Najpoznatija njegova izvedba je znana kao “Marmorino Veneziano”. Neki naši poznati proizvođači su svojevremeno napravili zabunu na tržištu nazvavši svoj proizvod “Marmorino” dok se u stvarnosti i po italijanskoj nomenklaturi on mora zvati “Stuco”. Ta zabuna traje do današnjih dana…

Dekorativni malter krupnijih čestica, savršen za izvedbu imitacije prirodnog kamena Travertin.

Zaštitna i dekorativna funkcija istovremeno. Dekorativna je samo ako je velatura pigmentirana do nivoa polutransparentnog premaza. 

Velatura na ravnom zidu

Običan ravan zid začas postaje “cool”, dinamičan ili “starinski” time što se četkom ili sunđerom, nasumičnim potezima i nanoseći polutransparentno toniranu velaturu, postiže željeni vizuelni efekat. Pažnja: za vrhunski rezultat neophodno je da je zid prethodno vrhunski pripremljen, tj ravan i gladak, obojen tankoslojnom i visokopokrivnom super-perivom (“lateks”) bojom. Ovo zato jer velatura svaku nepravilnost iznosi na videlo…

Velatura na reljefnim strukturama i dekorativnim malterima

Šminka površinu na način da, budući polutransparentna a pigmentirana, ulazi i više se zadržava u udubljenima strukture maltera nego na ravnim delovima i bregovima. Na ovaj način ona, sasvim prirodno, ističe reljefnost strukture tretiranog zida i daje mudodatnu vizuelnu dinamiku.

… to jest, šta činite na sopstvenu odgovornost i što ne podleže garanciji i odgovornosti bilo kog proizvođača boje:

Dodavanje starih i neproverenih komponenti drugih proizvođača

Pigmentn paste/koloranti su najčešći. Iako, načelno, svi koloranti namenjeni vodorazredivim bojama jesu i moraju biti kompatibilni, u praksi to ponekad i nije slučaj. Često puta korisnici boja i ne proveravaju deklaraciju. Osim namene i roka trajanja, svaki put kada je kolorant već duže vreme otvoren i u više situacija korišten, POSTOJI OPASNOST DA JE KONTAMINIRAN MIKROORGANIZMIMA koji potom napadaju i degradiraju inače novu i ispravnu boju. Ova manifestacija ne mora biti odmah vidljiva. Ponekad se “kvar” boje vidi tek posle više dana.

Dodavanje nenamenskih sirovina i gotovih proizvoda

“Alhemičari”, budući neupućeni u tajne hemije i tehnologije, često puta u boju dodaju razne “tajne sastojke” i sprovode “inovacije”. Ovo se često završava “pucanjem” boje. Najčešće u akrilnu boju i dekorativne akrilne maltere dodaju gips, cement, kreč, ili proizvode na bazi ovih mineralnih hidrauličkih veziva.

Mehanizam i najčešće manifestacije “pucanja” boje usled kontaminacije mikroorganizmima

Nova boja sadrži propisanu i dovoljnu količinu konzervanasa koji sprečavaju ravoj mikroorganizama. Međutim, dodavanjem bilo koje stare i neproverene komponenete sa neočekivanom a ekscesnom količinom mikrorganizama, isti nadvladavaju i, istog momenta, napadaju i uništavaju neke od ključnih komponenti boje. Mikroorganizmima su posebno interesantni i”slatki” modifikatori reologije, tzv. ugušćivači. Kada ih jednom “pojedu” boja ili malter gube optimalno svojstvo obradivosti: padaju sa zida, slivaju se, vreme obradivosti se drastično skraćuje (akrilna boja ili malter “zakucavaju”)…Istovremeno, jedna od manifestacija i dokaza da je svojom intervencijom majstor nehotice kontaminirao i nepvratno degradirao/uništio proizvod je i neprijatan miris.

Dodajte cement, kreč, gips ili bilo koji praškasti proizvod koji ih sadrži! Istog momenta, zbog izrazite alkalnosti (visoka PH vrednost) praškasta mineralna veziva i akrilno polimerno vezivo stupaju u rat i na poprištu ostaju samo njihovi ostaci. Dokaz/indikacija gde je majstor pogrešio i ša je uradio je, najčešće, oštri miris amonijaka.

Pridržavajte se uputstva o skladištenju. Dodajte samo provereno čistu vodu i nove kolorante predviđene od strane proizvođača. Čak i tada imajte na umu da, ukoliko ste bilo šta od pomenutog dodavali, postoji mogućnost da ste putem ruku ili alatom kontaminirali boju i da ona potom može da bude ispravna još neko neodređeno vreme. Ukoliko želite proizvod drugačijeg/promenjenog svojsta, konsultujte se sa prodavcem. Ukoliko takav proizvod ne postoji na tržištu obratite se direktno tehničkoj podršci ili laboratoriji proizvođača. Manji proizvođači su fleksibilniji i više okrenuti osluškivanju potreba kupaca. INOVA je po tom pitanju posebno posvećena! Kontakt imate na ovom sajtu. Srećno!!! 

Uvek teško pitanje. Ako već niste angažovali arhitektu vreme je da to uradite. Ako ne možete ili ne želite evo nekih gotovih predloga:

Konzervantivni odabir koji nikada ne može biti greška…

Ako niste sigurni sa bojama nemojte preterivati. Izaberite različite nijanse iste boje, a zatim postepeno možete dodavati detalje u nekoj drugoj boji.

Komplementarne boje – šta je to?

Odnosi se na podudarnost boja u smislu slaganja različitih boja. Ovakvih kombinacija nema bezbroj. Predlažemo vam neke:

Tirkizna i bež

Odaju utisak elegancije i deluju smirujuće. Ova kombinacija najbolje će se uklopiti u dnevni boravak i spavaću sobu.

Tamnosmeđa i zlatna

Kombinujući ove dve boje, za malo novca dobićete raskošan i luksuzan izgled prostorije – pogotovo ako volite afričke motive.

Tirkizna i boja limete

Ove dve naizgled nespojive boje iskoristite za dečju sobu ili kancelariju. Na zidovima najbolje izgledaju obojene u prugice.

Svetlo siva i ciklama

Kombinacija svetlo sive i ciklama boje daće mladalački izgled vašem prostoru. Možete ih kombinovati sa crnom i belom bojom.

Tamno zelena i boja lavande

Ova neobična kombinacija pružiće smirujući izgled vašem kupatilu, balkonu ili radnoj sobi. U prostoriju možete staviti i velike vaze s cvećem lavande i time upotpuniti vaš životni prostor.

PREDLOZI BOJA ZA DEČIJU SOBU (unisex)

Ako vaša deca dele sobu i želite da napravite izbor boja koje odgovaraju i devojčicama i dečacima, evo nekih mogućih kombinacija boja koje možete koristiti da biste im stvorili originalan, zanimljiv i prijatan ambijent:

Nežni tonovi

U slučaju da se opredelite da okrečite sobu u nekoliko pastelnih tonova, savetujemo vam da  se opredelite za odabir svih elemenata dekoracije u nežnim ili neutrlnim tonovima. Tri ili četiri boje su sasvim dovljne da postignu efekat vesele sobe, a na taj način ćete izbeći komplikaciju. Želimo da napomenemo da je krečenje sobe u pastelne boje posebno pogodno za prostorije u kojima nema mnogo prirodne svetlosti, jer one stvaraju efekat više svetlosti.

Zelena i bela

Zelena je boja koja se prilagođava svim ambijentima, a među nijansama zelene, savetujemo vam da za dečju sobu birate mint ili citrusno zelene tonove. Ovom paru možete dodati i treći ton, koji bi imao ulogu da naglasi određeni deo sobe. Zelena i bela se kombinuju sa, plavom, ružičastom, narandžastom, bojom lavande, tirkiznim tonovima, bež, kao i bojom čokolade.

Narandžasta

Sve nijanse narandžaste boje su vrlo dinamične i živopisne boje. Ako želite da  stvorite veseo i zabavan ambijent u dečjoj sobi, razmislite o narandžastoj boji. Uz narandzaste zidove uklapa se zeleni nameštaj.

Multikolor ambijent

Ako želite da stvorite prostor pun boja u dečjoj sobi koja ujedno predstavlja i prostoriju za igru i zabavu, možete koristiti razne intenzivne boje … ali uvek na umeren način. Da bi se izbegli loši rezultati, preporučujemo vam da zidove krečite u neutralne boje, kao što je bela ili krem bela.

Dekorativna cigla

Dekorativna i fasadna cigla u formi pločica je u posebnim kalupima oblikovana smesa mlevenog prirodnog punioca i takođe prirodnog, tj. mineralnog veziva koje je nastalo mlevenjem posebne vrste kamena poznate kao laporac i njegovim pečenjem na 3200 stepeni Celzijusa kojom prilikom nastaje KLINKER.Dekorativna cigla je 100% prirodni proizvod.Cigla koju proizvodimo ima izgled, dodir, tvrdoću i trajnost pečene cigle.

Ne. To čini bitnu razliku između našeg proizvoda i proizvoda velike većine drugih firmi. Boja naše cigle je deo strukture materijala. Ovo znači: cigla nije naknadno bojena već je masa od koje je izrađena identična boji cigle.  Boja našeg proizvoda stabilna i nepodložna promeni bez obzira na klimatske i druge uslove i kao takva ostaje nepromenjena stotinama godina.

Ne. To čini bitnu razliku između našeg proizvoda i proizvoda velike većine drugih firmi. Boja naše cigle je deo strukture materijala. Ovo znači: cigla nije naknadno bojena već je masa od koje je izrađena identična boji cigle.  Boja našeg proizvoda stabilna i nepodložna promeni bez obzira na klimatske i druge uslove i kao takva ostaje nepromenjena stotinama godina.

Listele dekorativne i fasadne cigle lepe se lepkom za keramičke pločice ili sličnim cementnim lepkom. Koristite kvalitetne lepkove. Još je važnije da je lepak ispravan, tj. da nije dugo stajao na skladištu ili bio otvoren (izložen vazduhu) usled čega on gubi svojstvo lepljenja. Ukoliko ciglicu lepite direktno na nemalterisan zid, pa se zbog toga mora koristiti deblji sloj cementnog lepka, koristite armaturnu mrežicu.Pre početka ugradnje pripremite zidarski kanap, laser sa postoljem ili vodenu letvu kako biste obezbedili  horizontalno ravnanje. Najosnovniji alat za lepljenje je isti kao i za lepljenje keramičkih pločica: kanta za lepak, zupčasta hobla, i ugaona brusilica.

Zid mora imati homogenu i čvrstu površinsku strukturu. Ako su na zidu već naneseni slojevi boja, glet masa i drugih premaza iste treba ostrugati “do zdravog zida”. U protivnom rizikujete da se, vremenom, ovi slojevi odvoje od zida i da se na taj način kamen odlepi.  U slučaju korištenja cementnih lepkova preporučeno je da se  zid premaže akrilatno-vodenom emulzijom sa ili bez dodatka kvacnog peska koju majstori i prodavci na stovarištima znaju kao “podloga” i “kvarcna podloga”. Sve ovo je u domenu stručnosti i procene iskusnih majstora jednako kao i odgovornost u slučaju loše postavke.

Ne zahteva naročitu pripremu. 

Alternativno, lice kamena (SAMO LICE, NIKAKO POVRŠINU LEPLJENJA) možete se prethodno premazati hidrofobnom-vodoodbojnom emulzijom (najčešći komercijalni naziv “hidrofubus”). Svrha ovog postupka je komfor pri radu. Na ovaj način prethodno zaštićen kamen postaje otporan na eventualne fleke koje mogu nastati ako ga, pri lepljenju, uprljate cementnim lepkom jer se iste lako skidaju. 

Ukoliko ste se opredelili za ovaj postupak pre lepljenja procedura je sledeća:

Izvaditi iz kutije svaku pločicu i čeonu površinu premazati tankim slojem zaštitne emulzije. Ostaviti da se premaz osuši najmanje jedan sat. Pristupiti lepljenju.

Zid mora imati homogenu i čvrstu površinsku strukturu. Ako su na zid već naneseni slojevi boja, glet masa i drugih premaza, treba ih ostrugati “do zdravog zida”. U protivnom rizikujete da se, vremenom, ovi slojevi odvoje od zida i da se na taj način kamen odlepi. U slučaju korišćenja cementnih lepkova, preporučeno je da se zid premaže akrilatno-vodenom emulzijom sa ili bez dodatka kvarcnog peska koju majstori i prodavci na stovarištima znaju kao “podloga” i “kvarcna podloga”. Sve ovo je u domenu stručnosti i procene iskusnih majstora jednako kao i odgovornost u slučaju loše postavke.

Dekorativna rustična cigla u formi pločica lepi se lepkom za keramičke pločice ili sličnim cementnim lepkom. 
Na ravnu površinu zida nanese se sloj lepka uz pomoć ravne, nikad zupčaste hoble. Lepak je preporučljivo zamešati ŠTO GUŠĆE (sa manje vode) kako bi svaka ciglica, nakon postavke, ostala na svom mestu bez posebnog podupiranja.
Potom se na svaku ciglicu nanese vrlo tanak sloj lepka i potom se ista utisne na predviđeno mesto. Posao se nastavlja logično: komad po komad, red po red… Savet u funkciji produktivnosti: ukoliko tim čine dva izvođača bolje je da podele uloge (dok jedan nanosi lepak na poleđinu ciglice drugi nanosi lepak na zid i postavlja) nego da rade nezavisno, svaki za sebe.
Preporučena širuna fugne je: za “Belgijsku ciglu” je 10mm, “Rustic Brick” 8mm i “Nemačku” 6-7mm.
Naknadno fugovanje je stvar izbora. Uglavnom se ne radi jer fugnu “glumi” lepak, obzirom da je debljina pločica cigle upravo identična uobičajenoj dubini fuge kod pravog zida od cigle.Ukoliko želite da fuga bude u boji koja je različita od sprirodno svetlo sive boje maltera može se koristiti beli građevinski cementni lepak u koji se, po želji, može dodati neki od praškastih “oksidnih” pigmenata koji se mogu kupiti u bolje snabdevenim farbarama i prodavnicama građevinskog materijala.

Nije obavezna i ne utiče ni na koji način na trajnost, međutim, iz razloga boljeg održavanja preporučuje se upotreba hidrofobne-vodoodbojne emulzije (najčešći komercijalni naziv je “hidrofobus”).Ukoliko to niste uradili pre lepljenja premazivanje hidrofobusom možete uraditi na kraju. Ovi premazi su proizvod najnovije tehnologije, izrađeni na bazi akrilnih i silikonsko-siloksanskih emulzija. Jeftini su, ekološki i pružaju potpunu vodoodbojnost koja znači da će se kapljice bilo koje tekućine samo sliti sa površine i da ih kamen neće ni malo upiti. Ovo je bitno u svakoj situaciji kad tekućina može da uprlja ili ošteti površinu cigle.

…u smislu da se nakon postavke cigle fug masa utisne u prostor između dve ciglice.U tom slučaju pripremite namensku cementnu fug masu, špatulu (poseban alat) za utiskivanje širine 6-10mm, zavisno od širine fugne koju ste odabrali, pomešajte fug masu sa vodom ali štedljivo, tako da nakon mešanja ona, pripremljena u kanti bude rastresita i vlažna (liči na mokar sneg, nikako na malter). Razlog ovome je da, ukoliko u fug masi ima previše vode, rizikujete da njome uprljate ciglu. Pravilno (polu suvo) pripremljenu fug masu potom špatulom utiskujete u procepe između ciglica i presovanjem istim alatom ih dovodite do kompaktne željene forme. Na ovaj način ste izbegli svaku eventualnost neželjenog prljanja ciglice fug masom. Pri radu fug masom, u nivou fugne, pridržavate metalnom širokom hoblom ili komadom lima.